Google Search Console’de İtem Alanı Eksik Hatası Ve Çözümü

Google Search Console’de İtem Alanı Eksik Hatası Ve Çözümü

Google Search Console
web yöneticilerinin sitelerinin performansını izlemelerine ve arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP) görünürlüğünü artırmalarına yardımcı olan vazgeçilmez bir araçtır. Ancak, bu güçlü platformda karşılaşılan çeşitli hatalar, sitenizin SEO performansını olumsuz etkileyebilir. Bu hatalardan biri de “item alanı eksik” hatasıdır. Bu hata, yapılandırılmış veri işaretlemelerinizde gerekli olan bazı öğelerin eksik olduğunu belirtir ve arama motorlarının sayfanızı doğru bir şekilde anlamasını zorlaştırabilir. Bu makalede, “item alanı eksik” hatasının ne olduğunu, bu hatanın sitenizin arama motorlarındaki görünürlüğünü nasıl etkileyebileceğini ve bu hatayı nasıl düzeltebileceğinizi detaylı bir şekilde ele alacağız. Doğru yapılandırılmış verilerle, sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirip arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmesine nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

İtem Alanı Eksik Hatası Nedir

google search console‘da yapısal hatalardan biri olan breadcrumbs yapısı hatasından kaynaklı olarak ortaya çıkan item alanı eksik sorunu, Google aramasında web sitenizin sıralamasını olumsuz yönde etkileyen sorunlardan birtanesidir.
Bu sorun, web sitenizin taranma esnasında google tarafından fark edilir ve url adresleriniz taranmaz, sizler sorununuzu çözümleyene kadar url adresleriniz askıya alınarak bekletilir.
Web sitenizin index almasını engelleyen item alanı eksik hatasını oldukça ciddiye almanız gerektiğini sizlerde görmüşsünüzdür.

İtem Alanı Eksik Breadcrumbs Hatası

İtemalanı eksik hatası breadcrumbs yapısından kaynaklanır. Breadcrumbs, web sitenizdeki yol haritasına verilen isimdir. Örneğin anasayfanızdan blog kategorinizdeki bir içeriğe giren kullanıcı, sitenin belirlenen yerinde breadcrumbs yani yol haritası görür. Bu yol haritası itemleri, sizin belirlediğiniz bir özel karakter ile ayrılarak yazılır.
Örnek verecek olursak bir breadcrumbs yani yol haritası şu şekilde olabilir: Ana Sayfa > blog > google seo şeklindedir.
Breadcrumbs, Google arama sonuçlarında da görünür
Üstteki örnekte görüldüğü gibi, site içerisinde ayarlanan breadcrumbs, google arama sonuçlarında da görülür. Eğer wordpress kullanmıyorsanız, arama sonuçlarına breadcrumbs ekleyebilmeniz için kod yazmanız gerekir. Anlatmak istediğim, breadcrumbs hatası Google arama sonuçlarında sitenizin breadcrumbslı halinin de görünmemesine neden olur. işte tamda bu sebepten web siteniz index almaz, çünkü google web sitenizde yol haritası göremediğinden index işlemini askıya alır.

İtem Alanı Eksik Hatası Çözümü

Seonuzu etkileyecek olan, search console’da karşılaştığınız item alanı eksik hatası, breadcrumbslarınızın itemlerinin item değerlerine, o değerin url adresini yazarak çözümlenebilir. Eğer wordpress kullanmıyorsanız kodlarınızın içerisine girip her iteme url adresini el ile eklemelisiniz.
Hatanın anlamı tam olarak şudur: Yol haritası yani breadcrumbs itemlerinin (Anasayfa, blog vb. gibi izlenen yolda tıklanan her şey) isimlerinin yazılıp url adreslerinin belirtilmemesi anlamına gelir.
WordPress kullanıyorsanız eğer; işiniz daha da zor diyebiliriz. Çünkü kullandığınız temayı siz kodlamadıysanız, ki bu hatayı alıyorsanız farkında olarak kodlayacağınızı düşünerek temanızın başkası tarafından kodlandığını veya ücretsiz bir tema olduğunu varsayabiliriz.
Temanın özelleştirme ayarlarında breadcrumbs ile ilgili ayarları bulup item ayarlarını değiştirmelisiniz. Genellikle bu ayarlar neredeyse tüm temalarda bulunmaz. Bunun için, temanın breadcrumbs dosyasını bulup itemlere url atamanız gerekecektir. Url adresleri php fonksiyonları ya da değişkenleri ile yazdırıldığı için dosyalar arasında biraz dolaşmanız gerekebilir. Temaların breadcrumbs dosyaları şu yolda bulunabilir: wp-content/themes/tema-adi/lib/breadcrumbs
Eğer WordPress temanızda breadcrumbs özelliği mevcut ise gelişmiş breadcrumbs kullanmak için
Breadcrumbs,
eklentisini kullanarak item alanı eksik hatasını giderebilirsiniz.

İtem Alanı Eksik Hatasının Çözülüp Çözülmediğini Test Etme

Google search console üzerinde yer alan canlı urlyi test et butonunu kullanarak sorunun giderilip giderilmediğini denetleyebilirsiniz. eğer google tarafından bir hata almıyorsanız sorununuz çözülmüştür, gözünüz aydın. ancak tüm uğraşlarınıza rağmen sorununuz çözümlenmiyorsa temanızı değiştirmeniz gerekecektir.
breadcrumbs özelliği olan daha gelişmiş ve seo uyumlu bir tema tercih etmelisiniz.
Eğer WordPress teması seçimi konusunda bir fikriniz yokise daha önceden yazmış olduğum
WordPress tema
başlıklı yazımı okuyarak seo uyumlu bir temaya sahip olabilirsiniz.

Sonuç

“Item alanı eksik” hatası, sitenizin yapılandırılmış verilerinde önemli bir soruna işaret eder ve bu sorunun çözümü, arama motorlarının sitenizi daha iyi anlamasına yardımcı olabilir. Bu makalede, bu hatanın nedenlerini ve çözüm yollarını ele alarak, sitenizin SEO performansını nasıl iyileştirebileceğinizi gösterdik. Yapılandırılmış verilerinizi düzenleyerek ve eksik alanları doldurarak, kullanıcı deneyimini artırabilir ve arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde edebilirsiniz. Bu adımları takip ederek, sitenizin hem kullanıcılar hem de arama motorları için daha çekici ve anlaşılır olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir