WordPress’i Eski Sürüme Döndürme Rehberi

WordPress’i Eski Sürüme Döndürme Rehberi

WordPress'i Eski Sürüme Döndürme
WordPress’i Eski Sürüme Döndürme rehberi

WordPress, dünya çapında milyonlarca web sitesi tarafından kullanılan popüler bir içerik yönetim sistemidir.
Sürekli güncellemeler ve yeni özellikler sunarak kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi hedefler. Ancak, her güncelleme her zaman sorunsuz geçmez.
Bazı güncellemeler, temalar, eklentiler veya özel kodlamalarla uyumsuzluklara neden olabilir. Bu tür durumlarda, web sitenizin işleyişini korumak için
WordPress’i
eski bir sürüme döndürmek gerekebilir. Bu rehberde, WordPress’i eski bir sürüme nasıl döndürebileceğinizi üç farklı yöntemle ele alacağız:
FTP kullanarak manuel geri alma, eklenti kullanarak kolayca geri alma ve site yedekleme yöntemleriyle geri alma. Ayrıca, bu işlemin neden gerekli olabileceğini ve her yöntemin avantajlarını tartışacağız. Hazırsanız, WordPress sitenizi sorunsuz bir şekilde eski sürüme döndürmek için gereken adımları birlikte inceleyelim.

WordPress’i Eski Sürüme Döndürmek Web Siteme Zarar Verir mi?

WordPress web siteniz var ve çeşitli sorunlar nedeniyle eski bir sürüme döndürme konusunda makaleler mi araştırıyorsunuz?
O zaman doğru yazıyı okuyorsunuz demektir.
WordPress’i eski bir sürümüne döndürmeden önce şöyle bir soru sorduğunuzu düşünerek cevaplayarak yazıma devam etmek istiyorum.
WordPress eski sürüme döndürmek web siteme zarar verir mi?
Güncellenmiş bir WordPress yüklü bir siteyi eski sürüme döndürmek performans ve güvenlik açısından zararlı olsada, geçici sebeplerden ötürü eski sürüme döndürmek iyi bir seçenek olacaktır.
Ben eski sürümü çok seviyorum, yeni sürüme alışamadım gibi kalıcı kullanımlar web sitenizin kötü kimseler tarafından saldırılmasını kolaylaştırır.
WordPress eski sürüme döndürme işlemi geçici olarak sorunlarınızın çözülmesi için size zaman kazandıracak kadar kullanılmalıdır.
Konuyu toparlayacak olursak, eski sürüme dönüş işlemi site performansınızı ve güvenliğinizi etkiler, ancak içeriklerinize ve ya sitedeki bozulmaları yaşamazsınız.

WordPress’i Eski Sürüme Döndürme Nedenleri Nelerdir?

WordPress eski sürüme döndürme nedenleri genel olarak tema ve eklenti uyumsuzluğundan kaynaklanan nedenler olarak öne çıkmaktadır.
Bu uyumsuzluktan kaynaklanan sorunlar çözülene kadar eski sürüme döndürmek geçici bir çözüm olacaktır.
Eski
PHP
sürümlerinden kaynaklı nedenlerde sizleri eski sürüme döndürmeye itecektir. ancak yinede eski sürüme döndürme işlemi gerekliyse ve tüm çareleri tükettiyseniz yapacağınız bir işlemdir.
Yukarıdaki bu iki neden dışındaki nedenler wordpress eski sürüme döndürme nedeni olamayabilir.

Üç Farklı Yöntem İle WordPress Eski Sürüme Döndürme

WordPress sürüm düşürme seçenekleri
WordPress sürüm düşürme seçenekleri

WordPress eski sürüme döndürme ile ilgili gerekli olan temel bilgiler verildikten sonra artık hangi yöntemlerin kullanılacağını sizlere anlatabiliriz.
Sizlere anlatacağımız bu yöntemlerden en kolay ve en az riskli olan yöntemi seçmenizi tavsiye ederiz.
Mutlaka eski sürüme dönme işlemine başlamadan önce web site yedeği almalısınız. aksi taktirde geri dönüşü olmayan yollara girebilirsiniz.

1. FTP Kullanarak WordPress’i Eski Sürüme Döndürme

FTP üzerinden eski sürüme dönüş işlemi oldukça zahmetli gelebilir sizlere çünkü her adımı manuel olarak yapılmaktadır.
Bu yöntemi wp yönetim paneline erişim sağlayamadığınız durumlar var ise kullanmanız kesin bir çözüm yolu olacaktır.
Adım adım şu yöntemleri uygulayarak ftp üzerinden eski sürüme dönüş yapabilirsiniz.

  • Öncelikle web sitenizde yer alan bütün eklentileri devre dışı bırakmanız gerekmektedir. Eğer WordPress yönetim panelinize ulaşabiliyorsanız “Eklentiler” menüsünden bu işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz.
  • Ancak wp yönetim paneline ulaşamadığınız bir sorunla karşı karşıya kalmanız halinde eklentileri devre dışı bırakmak için de FTP istemcisini kullanmanız gerekir. Bu doğrultuda FTP istemcisi üzerinden “/public_html/wp-content/plugins” klasörüne erişim sağlayın.
  • Plugins klasörünün ismini devre dışı bıraktığınız taktirde tüm eklentileriniz devre dışı kalacaktır.
  • WordPress’in arşivlerinden eski sürümü indirerek sürüm düşürme işlemine devam edebilirsiniz.
  • ftp üzerindeki ana dizinde yer alan wp-includes ve wp-admin klasörlerini silmeniz gerekmektedir.
  • Bunun akabinde eski WordPress sürümünüzü wp-content klasörünü dışarıda bırakarak FTP istemcisine yüklemelisiniz. FTP istemcisinin bildirimlerine “Üzerine Yaz” ve “Tamam” diyerek işleminizi sürdürün.
  • Son olarak tüm eklentilerinizi etkinleştirin.
  • Web sitenizin otomatik güncellemelerini kapatın.

Bu adımları sırasıyla uyguladığınız taktirde ftp üzerinden eski sürüme dönüş işlemini sorunsuz halletmiş olacaksınız.
Eğer bu yöntem sizin için zor ve uğraştırıcıysa ve wp yönetim panelinize erişiminiz var ise daha kolay yöntemleri tercih edebilirsiniz.

2. Eklenti Kullanarak WordPress Eski Sürüme Döndürme

Eğer wp yönetim panelinize erişiminiz var ise sizlere kolay bir yöntem öneriyoruz.
Bir eklenti yardımı ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. sadece bir kaç dakika içerisinde eski sürüme dönebilirsiniz.
Eklenti kullanarak WordPress eski sürüme döndürme işlemini gerçekleştirmek için şu adımları izleyin:

  • Wp yönetim panelinizde yer alan eklentiler sekmesine erişim sağlayın ve yeni ekle bağlantısını açın.
  • Arama kutusuna WordPress Downgrade yazarak ilk sıradaki eklentiyi indirin. Eski sürüme dönmeniz için kullanabileceğiniz pek çok farklı eklenti vardır. Kullanıcıların en çok tercih ettiği eklenti olduğu için biz yazımızda WordPress Downgrade üzerinden devam edeceğiz. Ancak neredeyse tüm downgrade eklentilerinin benzer bir şekilde çalıştığını söyleyebiliriz.
  • WordPress Downgrade eklentisinde yer alan “WordPress Target Version” sekmesini bulun. Ve bu sekmeden geri dönmek istediğiniz sürümü seçin. Ardından “Değişiklikleri Kaydet” ibaresine tıklayarak bu sekmeden çıkabilirsiniz.
  • wp yönetim panelinizin “Başlangıç” menüsünde yer alan “Güncellemeler” sekmesine gidin. Ve buradaki “Şimdi Güncelle” butonuna tıklayın.
  • Bu güncelleme işleminde siteniz son sürüme değil, WordPress DownGrade eklentisinde seçtiğiniz sürüme güncellenecektir. Daha sonra otomatik güncellemeleri kapatarak sitenizin eski sürümde kullanabilirsiniz.

Eklenti yardımıyla bu işlemi yapmak oldukça güvenli olsada yine Web sitenizin yedeğini almanızı tavsiye ediyoruz.

3. Web Site Yedeği İle WordPress Eski Sürüme Döndürme

Eğer web sitenizin daha önceden bir yedeğini almışsanız ve bu yedek eski sürüme ait olan bir yedek ise yedeklemeyi yükleyerek eski sürüme dönüş yapabilirsiniz.
Ben yedekleme yapmadım, nasıl yapacağım diyorsanız?
Hosting hizmeti satın aldığınız firmanızla irtibat kurun, eğer web siteniz için yedekleme hizmeti varsa bu yedek ile eski sürüme dönüş için bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Cpanel içerisinde otomatik yedekleme hizmeti vardır. eğer bu hizmet aktif ise cpanel üzerinden yedeğinizi geri yükleyerek eski çalışan stabil sürüme dönüştürebilirsiniz.

En Kolay WordPress Eski Sürüme Döndürme Yöntemi Hangisidir?

Şüphesiz ki eklenti kullanarak eski sürüme dönüş işlemi oldukça kolaydır. ancak eklenti kullanmaya gerek yok diyorsanız, Web sitenizin eski sürüme ait bir yedeğini kullanarak eski sürüme dönebilirsiniz.
Eklenti kullanmanın avantajı dilediğiniz bir sürüme dönmek olacaktır. bu yüzdendir ki eklenti kullanımı daha rahat, daha güvenlidir.
WordPress eski sürüme döndürme ile ilgili bu yazımızın sizlere rehber olmasını temenni ederiz. soru ve sorunlarınızı yazım içerisinde yer alan yorum yaz kısmından bize ulaştırabilir, benim le bu konu hakkında sohbet edebilirsiniz.
İyi bloglamalar herkese.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir