Keyword Cannibalization Nedir? ayrıntılı rehber
Merhaba kıymetli okurlarımız!
Bu yazımızda sizlere, Keyword Cannibalization yani anahtar kelime yamyamlığı konusuna değiniceğim.
Anahtar yamyamlığı nedir, nasıl tespit edilir, nasıl çözülür gibi tüm sorularınıza bu yazımızda cevap bulabileceksiniz.
Sizleri fazla merak ettirmeden bu konuya bir an önce başlamak istiyoruz. Keyifli okumalar.
Keyword Cannibalization Nedir?
Keyword cannibalization, yani anahtar kelime yamyamlığı, bir web sitesinde veya içerikte aynı veya benzer anahtar kelimelerin birbirleriyle rekabet ettiği durumu ifade eder.
Örneğin, bir e-ticaret sitesinde “ayakkabı” anahtar kelimesini hedefleyen bir kategori sayfası ve bir ürün sayfası bulunuyorsa, bu iki sayfa birbirleriyle rekabet edecektir. Bu durumda, arama motorları hangi sayfanın daha alakalı olduğunu anlamakta zorlanabilir ve iki sayfadan da birini arama sonuçlarında daha yukarıda gösterebilir.
Keyword Cannibalization Neden Düzenli Olarak Kontrol edilmesi gerikir?
Bilerek ya da bilmeyerek ortaya çıkarılan Keyword Cannibalization, aynı anahtar kelimenin birden fazla sayfada kullanılmasıdır. Bu durum çoğu zaman web sitesinin arama motorunda arka sıralara düşmesine sebep olur.
Genellikle e-ticaret yapan firmaların sık yaşadığı sorunların da başında gelir. Tespiti ve çözümü son derece kolay olduğu için düzenli olarak kontrol sağlanması gerekir.
Keyword Cannibalization hangi sorunlara sebep olur?
Bir anahtar kelimenin birden fazla sayfada kullanılması,
Google
üzerindeki görünürlüğü artırır düşüncesine sahip olabilirsiniz. Ancak belli başlı noktalarda eksileri de beraberinde getirir. Özetle, anahtar kelime yamyamlığı hangi sorunlara sebep olur, bunlar sırasıyla şu şekilde sıralanabilir.
- Trafik ve tıklama oranlarında düşüş
- Backlink bölünmeleri
- Dönüşüm oranlarında düşüş
- Tarama bütçesinde negatif etkiler doğurabilmektedir.
Şimdi bu ortaya çıkan sorunları yakından inceleyelim.
Trafik ve Tıklanma Oranla Düşüş
Bildiğiniz üzere web sitelerin tanınırlığı başarılı bir SEO çalışmasına bağlıdır. Bu noktada devreye giren anahtar kelimelerin varlığı da böylelikle doğrudan tıklanma oranlarınızı etkiler.
Kişilerin arama motorunda yaptığı aramalarla size ulaşmasını, Keyword Cannibalization oluşturrarak kendi elinizle engellersiniz.
Böylelikle, aynı kelimeden oluşan anahtar kelimeler farklı sayfalarda yer aldığında; bunların Google üzerindeki gösterim sıraları değişir. İki ya da daha fazla sayfa arasında bölünmeye başlayan tıklanma oranı bir süre sonra web sitenizin aşağılara inmesine sebep olur.
Backlink bölünmeleri
Birden fazla sayfaya dağıtılan aynı anahtar kelimeler, bir süre sonra backlinklerin bölünmesine sebep olur.
Bir sayfadan gelme ihtimali olan
Backlink
oranlarının diğerleriyle bölüşülmesi de gereksiz yere web site otoritesini azaltır.
Dönüşüm oranlarında düşüşler
Aynı anahtar kelimelerin farklı sayfalara dağıtılması gereksiz maddi kaynak tüketilmesiyle sonuçlanır. Bu esnada da hedefe ulaşmayan sayfalar kullanıcıların karşısına çıktıkça dönüşüm oranları düşüşe geçer. Dönüşüm oranları düştükçe SEO için yapılan harcamalar hedefine beklendiği oranlarda ulaşmaz.
Tarama büççesine etkileri
Arama motorları sitenizi ön plana çıkarırken, var olan anahtar kelimeleri taramaya alır. Bu esnada birden fazla sayfada kullanılan aynı kelimeler tarama bütçesini olumsuz etkiler. Gereksiz olan sayfaları da taramaya alacağı için yüksek sayfalardan alabileceğiniz fayda oranı azalır.
Keyword Cannibalization Nasıl Tespit Edilir?
Farkında olmadan yapılan Keyword Cannibalization, birkaç yöntemle tespit edilebilmektedir.
Özellikle de web sitenizde az içerik bulunuyorsa tespiti daha kolaydır. Ancak fazla içerik barındıran web sitelerde bu işlem biraz daha zahmetlidir.
Bu tespitlerde hem ücretli hem de ücretsiz bazı araçlar bulunmaktadır. Bunları detaylı bir şekilde ele alalım;
Ücretsiz Keyword Cannibalization Tespiti
Dünya çapında en gelişmiş arama motoru Google olduğu için ücretsiz tespitler için yine Google araçları kullanılabilmektedir.
Eğer herhangi bir anahtar kelimenizde Keyword Cannibalization sorunu olup olmadığını merak ediyorsanız Search Console kısmına giriş yapın. Burada bulunan Search Analytics kısa sürede tespitinizi sağlayacaktır.
İncelemek istediğiniz anahtar kelimeyi tam sorgu şeklinde belli bir tarih aralığıyla aratmanız gerekiyor. Yapılan taramada önünüze dalgalanmaları gösteren bir grafik gelecektir.
Bu grafikte eğer tek bir sayfa yüksek tıklanma aldıysa sorun yoktur. Ancak birden fazla sayfada yakın oranları görüyorsanız anahtar kelime yamyamlığı ortaya çıkmış demektir. Bu sayfalar birbirinin trafiğine etki ediyor mu, öğrenmek isterseniz de yine buradan inceleyebilirsiniz.
Bunun için sorgu sayfasını kapatmadan, üst kısımda görebileceğiniz “Yeni” seçeneğinden “Sayfa” ya tıklamanız gerekmektedir. Karşınıza URL girişi yapılabilen bir panel gelecektir. Trafiği yakın olan iki sayfayı girerek sonuçları görmek mümkündür.
Ücretli Keyword Cannibalization Tespiti
Farklı kolaylıkları da sunan ücretli uygulamalarla da anahtar kelime yamyamlığı tespit edilebilmektedir.
Bu tarz ücretli sunulan her uygulama size farklı desteği de beraberinde getirecektir. Web sitesi sahiplerinin en çok kullandığı ücretli Keyword Cannibalization tespit araçları şunlardır:
- SEOmonitor: Uyarı sistemiyle çalışan SEOmonitor 30 günlük incelemeyi baz alır. Anahtar kelimeler için landing sayfalarını sürekli izler. Böylelikle süreç boyunca herhangi bir oran değişimi olursa hemen size bildirim sağlar. Bununlar birlikte geniş kapsamlı izlemeyi sağlayan SEOmonitor sayesinde olası hataları anında fark edip düzenleme yapılabilmektedir.
- Ahrefs: Bu uygulama web sitelerin organik arama sonuçlarını izler. Özel olarak Keyword Cannibalization alanı yer almıyor ancak bazı eksiklikleri kolayca tespit edebilirsiniz. “Organic Search” kısmına gelir ve “Movement” sekmesine tıklarsanız günlük değişimleri görebilirsiniz. Eğer aynı anahtar kelime birden fazla URL’yi kapsıyorsa, arada bir paylaşım var demektir.
- SEMrush: Yine ücretli olarak temin edebileceğiniz SEMrush,“Cannibalization”başlığı altında detaylı inceleme sunar. %100 üzerinden puanlama ile anahtar kelimenin durumunu gösterir.
Keyword Cannibalization Sorunu Nasıl Çözülür?
İster ücretli isterseniz de ücretsiz araçlarla web sitenizde Keyword Cannibalization sorunu olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Lakin bu araçlar size sadece sorunları ve yerlerini tespit eder.
Sorunu nasıl ortadan kaldırabileceğinizi göstermez. Bu durumda da bazı aşamaları izleyerek bu tarz SEO sorunlarını ortadan kaldırmak mümkündür.
Anahtar kelime yamyamlığı sorununu çözmek için yapılabilecekler şu şekildedir;
- Sayfaları birleştirin
- Yönlendirmeleri kullanın
- Canonical etiket kullanın
- Noindex etiketleri kullanın
Şimdi bu çözümleri gelin birlikte inceleyelim.
Sayfaları birleştirme
Aynı anahtar kelime öbeğiyle web site trafiğine ve Google konumuna etki eden sayfaları birleştirebilirsiniz. Bu sayede hem Keyword Cannibalization sorunlarından kurtulur hem de trafiği olması gereken noktaya çekebilirsiniz.
Ama sayfaları birleştirirken tıklanma oranı yüksek olan ve hedefi semantik olarak en iyi vereni baz almalısınız.
Yönlendirmeler
Var olan iki sayfayı tek bir sayfa haline dönüştürmek başlı başına yeterli değildir. Böylelikle eğer kapatılan sayfaya 301 yönlendirmesi yapmazsanız etkili olmayacaktır.
Bu yönlendirme yapılmazsa indekslemeye çalıştığınız sayfa arama motorunda boşa düşer.
Canonical Etiketi
Keyword Cannibalization sadece içerik bazlı bir sorun değil aynı zamanda teknik hatadır.
O sebeple eğer sayfaları birleştiremeyecekseniz ya da silemeyeceksiniz bu etiketi kullanmanız gerekir.
Noindex etiketi
Aynı anahtar kelimeler farklı sayfalarda kullanıldığında var olan trafik ikisi arasında bölünmektedir.
Eğer siz çözüm olarak yukarıda bahsettiklerimizi yapmak istemiyorsanız sayfalardan birinin trafiğini kesebilirsiniz. O sayfaya noindex etiketi verirseniz diğerinin trafiğine etki etmeyecektir.
Sonuç
Bu yazımızda sizlere bilerek ve ya bilmeyerek ortaya çıkan anahtar kelime yamyamlığından ve ortaya çıkan sonuçlarından ayrıntılı bir şekilde bahsettik.
Keyword Cannibalization pek önemli gibi gelmeyebilir size ancak, kesinlikle dikkat etmeniz gereken bir noktadır. Soru ve sorunlarınızı yorumlarda bize iletebilirsiniz. iyi bloklamalar herkese.